Архів парафії

Збудуємо храм разом!

Вклади свою цеглину в новий храм Божий !


цеглина іменна





                                                    Наш банер 


                                                  


Рекомендуємо


лого


Наш телеграм канал.

https://t.me/Hram77

Ікони з дерева

Підписка на новини

Введіть адресу Вашої поштової скриньки


Відписатися

Патріарх Філарет освятив хрест на місці відродження Свято-Миколаївського храму Святошинського району столиці

Патріарх Філарет освятив хрест на місці відродження Свято-Миколаївського храму Святошинського району столиці

17 травня 2014 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив чин заснування церкви та освячення хреста на місці відродження храму на честь святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, що на вул. Ушакова (навпроти будинку № 16) у Святошинському районі міста Києва.


Його Святості співслужили: настоятель храму протоієрей Віталій Клос, проректор з наукової роботи Київської православної богословської академії; протоієрей Валерій Семанцо, благочинний Святошинського району м. Києва; протоієрей Олександр Трофимлюк, голова Видавничого відділу Київської Патріархії, перший проректор КПБА; протоієрей Сергій Петленко, настоятель Свято-Введенського храму на Борщагівці; протоієрей Михаїл Йосифчук, настоятель храму святого великомученика Пантелеймона на Нивках, клірики академічного храму святого апостола і євангелиста Іоана Богослова ієрей Петро Бойко та ієрей роман Маланяк; духовенство Святошинського благочиння столиці.


За богослужінням молилися Голова Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Олександр Кулик; перший заступник Святошинської РДА Володимир Морозов, депутат Київради Семен Борисенко, жителі району, парафіяни.


Після чину освячення у своєму повчальному слові Святійший Патріарх Філарет розкрив значення храму для християнина, привітав присутніх з освяченням місця під будівництво церкви та закликав присутніх долучитись до богоугодної справи відбудови храму.


Довідка


Історія Свято-Миколаївської церкви у Святошинському районі м. Києва наступна:


Початок будівництва храму на честь св. Миколая Чудотворця відноситься до серпня 1902 року. Після архієрейської візитації митрополита Київського Феогноста значно збільшилися грошові надходження на адресу місцевого церковно-будівельного комітету, який очолював І. А. Стельмашенко. Найбільші суми пожертвували А. Ф. Ілляш та відомий київський меценат цукрозаводчик М. А. Терещенко (1 тисячу рублів). Міністерство землеробства і Державного майна надало в необхідній кількості будівельні матеріали.


Освячення дерев`яної церкви на кам'яному фундаменті, спорудженої за проектом архітектора М. М. Горденіна, здійснив 24 червня 1907 року митрополит Київський Флавіан. Чудовий іконостас у стилі модерну виготовив художник М. Л. Реутов. Ікони написав художник І. Ф. Селезньов.


Поряд з храмом будо відкрито церковно-прихідську школу в якій навчалось приблизно 65 дітей.


17 серпня 1914 року в церковному будинку на Шосе, 49 почав функціонувати денний притулок імені Цариці Небесної та Святителя Миколая Чудотворця, у якому певна кількість дітей перебувала упродовж цілого дня на повному утриманні.


Після приходу до влади більшовиків, після реєстрації 16 червня 1919 р. храм передано в користування релігійній громаді. Свої підписи задля цього поставили подано 500 жителів Святошино. Станом на 1934 р. храм знаходився в переліку діючих«культових споруд» за адресою – «Святошино 49».


23 квітня 1936 р. Київрада постановила закрити і знести Свято-Миколаївську церкву у зв’язку з “реконструцією Києва та влаштуванням районного скверу”.


Сьогодні триває робота щодо відродження Свято-Миколаївського храму з однойменною парафією, яка ставить за мету відбудувати зруйновану згідно з постановою Київської міськради від 23 квітня 1936 року церкву (ДАК. – Ф. № Р-1. – Оп. 1. – Спр. 9011. – Арк. 1). Однак враховуючи те, що місце історичного погосту церкви в нинішній час забудовано громадськими та житловими будівлями, парафією було прийнято рішення відбудувати храм в іншому місці, але обов’язково у Святошинському районі. Відповідно до висновків: ДП «Інститут Київгенплан» та ДП «Дніпромісто», при розроблені ДПТ мікрорайону Біличі з масивом Новобіличі було передбачено будівництво «нової культової споруди» по вул. Ушакова. Звернувшись до вище згаданих установ парафія отримала погодження на відбудову Свято-Миколаївського храму саме по вул. Ушакова. Парафією подано клопотання до Київради щодо відведення земельної ділянки для відбудови храму.

За матеріалами сайту - Церква.info

Розклад богослужінь:


Вечірнє богослужіння

– 17:00;

вівторок - Вечірня з акафістом до Пресвятої Богородиці ради Її чудотворного образу «Всецариця»;

четвер – Вечірня з акафістом до свт. Миколая Чудотворця (перед його святими мощами);

Божественна Літургія – 9:00.

Храм відчинений з 8:00 до 19:00.
Обідня перерва 3 13-00 до 14-00



Зібрано громадою для Української Армії:


100230 грн.


Пасхалія

28 квітня. Неділя

Вхід Господній у Єрусалим

05 травня. Неділя

Світле Христове Воскресіння, Пасха

Церковний календар

25 квітня. Четвер


Царгородської iкони Божої Матерi

Апостола i євангелiста Марка

 Прп. Сильвестра Обнорського

Апостола i євангелiста Марка (63). Прп. Сильвестра Обнорського (1379).

Царгородської iкони Божої Матерi (1071).

детальніше...

26 квітня. П'ятниця


Сщмч. Василія, єп. Амасійського

Свт. Стефана, єп. Великопермського

Сщмч. Василія, єп. Амасійського. Прав. Глафiри, дiви (322). Прп. Іоаникiя Дiвиченського (ХІІІ, Серб.). Свт. Стефана, єп. Великопермського (1396).

детальніше...

Парафіяльна школа

Публікації

Вітальне слово протоієреєві Сергію Петленку, з нагоди 60-річчя від дня народження

Всечесний отче! Мало хто із нас до кінця розуміє своє покликання і служіння. Тільки Богу відомо наскільки кожного хрест його служіння є тяжким і тернистим. Стоячи перед Вами у цей світлий день ми радіємо, що саме Ви несете цей хрест настоятеля нашої громади, - наголосив о. Григорій у своєму вітальному слові.

Коли біль не минає...

Роздуми-реквієм протоієрея Григорія Фої біля домовини отця Валерія Семанцо...

Пауза на карантин, як шлях до перегляду життєвих цінностей

Події в світі під час епідемії, як привід до роздумів про життя людини...

Наше видання


брошура


Підготовка до Святих Таїнств Сповіді та Причастя