Архів парафії

Збудуємо храм разом!

Вклади свою цеглину в новий храм Божий !


цеглина іменна





                                                    Наш банер 


                                                  


Рекомендуємо


лого


Наш телеграм канал.

https://t.me/Hram77

Ікони з дерева

Підписка на новини

Введіть адресу Вашої поштової скриньки


Відписатися

Ювілейна конференція «Святий Рівноапостольний Володимир – творець Української Держави»

Ювілейна конференція «Святий Рівноапостольний Володимир – творець Української Держави»

Згідно з ухвалою Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату від 13 грудня 2014 року, що відбувався під головуванням Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, а також указом Президента України Петра Порошенка за № 107/2015 «Про вшанування пам’яті князя Київського Володимира Великого – творця середньовічної європейської держави Руси-України» 13 – 14 травня 2015 року у стінах Київської православної богословської академії відбулася Міжнародна наукова конференція «СВЯТИЙ РІВНОАПОСТОЛЬНИЙ ВОЛОДИМИР – ТВОРЕЦЬ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ», присвячена 1000-літтю упокоєння святого рівноапостольного великого князя Київського Володимира, Хрестителя Руси-України, мученицькій кончині святих страстотерпців благовірних князів Бориса і Гліба та 900-літтю перенесення їхніх святих мощей. Конференція організована Київською православною богословською академією УПЦ Київського Патріархату та Інститутом української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України.
Пленарне засідання проходило в Актовій залі навчального корпусу, який знаходиться на території Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.


До початку її роботи надруковано подані учасниками конференції доповіді та програму. Збірник наукового заходу загальним обсягом 634 сторінки було надруковано в твердій палітурці. Кожен з присутніх учасників конференції, хто був внесений у програму зміг при реєстрації отримати це видання безкоштовно.


Пленарне засідання відкрив доктор богословських наук, професор, ректор КПБА, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній (Думенко). З привітаннями конференції виступили Народний депутат України, Голова міжфракційного депутатського об'єднання «За єдину Українську Помісну Православну Церкву», заслужений журналіст України Володимир Ігорович Ар’єв, директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Васильович Юраш, директор Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України, доктор історичних наук Георгій Володимирович Папакін, Генеральний директор Національного заповідника “Софія Київська” Неля Михайлівна Куковальська, Віце-президент з науково-педагогічної роботи Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Василь Михайлович Ожоган, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря). Крім цього, надійшло ряд окремих вітань учасникам конференції, зокрема від прем’єр-міністра та міністра культури України В’ячеслава Анатолійовича Кириленка, а також активного учасника попередніх наукових заходів почесного професора Волинського Національного Університету ім. Лесі Українки в м. Луцьк пані Любов Василів-Базюк (Канада).


Далі з доповідями на пленарному засіданні виступили: доктор церковно-історичних наук, голова Інституту церковної історії митрополит Львівський і Сокальський Димитрій (Рудюк), «Святий рівноапостольний князь Володимир Великий – просвітитель Київської Руси-України (до 1000-річчя з дня упокоєння»; доктор богословських наук митрополит Паризький Мішель (Лярош) (Франція) «Три перші історичні злами, які сприяли утвердженню київської еклезіологічної і національної ідентичності. (1051 – 1147 – 1169); кандидат історичних наук, доцент кафедри релігієзнавства, теології і культурології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Коваль Ігор Михайлович, «Поширення культу Бориса і Гліба в Галицько-Волинській Русі ХІ – ХІІІ ст.»; доктор історичних наук, професор, заслужений працівник культури України Нікітенко Надія Миколаївна, «Державотворча місія Софії Київської – дітища Володимира Святого»; доктор соціологічних наук, професор, завідувач кафедри соціальної роботи та кадрової політики Буковинського державного фінансово-економічного університету, професор кафедри державної служби та кадрової політики, Національної академії державного управління при Президентові України, заслужений діяч науки і техніки України Пірен Марія Іванівна «Духовні засади державотворення Володимира Великого як історична цінність для реформування сучасної Української держави»; доктор богословських наук, професор, викладач кафедри церковної історії Київської православної богословської академії Степовик Дмитро Власович «До питання про стиль малярства собору святого князя Володимира в Києві».


Наприкінці пленарного засідання виступив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. У своєму слові Святійший владика привітав усіх присутніх архіпастирів та пастирів, професорів та докторів, учасників конференції та гостей з ювілейною конференцією. Вітаючи присутніх в Актовій залі владика наголосив на невидимих речах, які присутні при святкуванні церковних ювілеїв. Як приклад для усвідомлення внутрішнього значення церковних ювілеїв Патріарх згадав святкування 1000-ліття Хрещення Руси-України, що відбувалося ще в час правління комуністичної атеїстичної влади. Саме це святкування, яке відкрило для багатьох просвітницьке та культурне значення Церкви Христової, привело до падіння старої системи, яка будувалася на насиллі та терорі. Зі слів Святійшого владики Філарета, вже тоді, не тільки в Радянському Союзі, але й в Європі та Америці комунізм, як ідеологія був переможений. Далі Святійший владика торкнувся боротьби між Україною та Росією, яка відбувається не тільки на фронті, але й на науковому полі.
Бібліотека КПБА поповнилася новими виданнями, монографіями, журналами, брошурами та газетами, які презентували вкінці своїх виступів науковці.


Загалом у програму конференції ввійшло близько 80 учасників, докторів наук, професорів, архіпастирів Української Православної Церкви Київського Патріархату. Великою радістю для присутніх було бачити та слухати митрополита Паризького Мішеля, автора багатьох фундаментальних монографій, що прибув із Парижа (Франція) для виголошення доповіді, в якій здійснив обґрунтування багатьох важливих засадничих фактів української церковної історії, а саме розглянув питання поставлення без згоди Царгороду митрополитів-українців на Київську кафедру. Для багатьох учасників відкриттям стала доповідь голови Албано-удинської християнської общини Азербайджану, старшого наукового співробітника Бакинського державного університету, студента КПБА (Азербайджан) професора Роберта Мобили «Удіни та Албанська (Кавказька) Церква: історія християнства і шляхи відродження».


Після обіду відбулася праця в секціях: Життя і діяльність святого Володимира, вшанування святих князів Володимира Великого, Бориса і Гліба у літературі та мистецтві, історія середньовічної та раньомодерної України, культура українського середньовіччя та раньомодерного часу, поширення християнства та роль Церкви в Україні, джерелознавство та історіографія. Завершився науковий дискурс підведенням підсумків та урочистим закриттям конференції, з обговоренням актуальних питань сьогодення в церковному та державному середовищі та з пропозиціями щодо проведення наступного ювілейного заходу присвяченого 400-літтю Київської православної богословської академії, заснованої на базі Київської братської школи (1615 р.).



Увечері об 17.00 год та зранку (вже 14 травня) об 9.00 год відбулися святкові богослужіння в Свято-Володимирському патріаршому соборі, а об 14.00 год – екскурсія для учасників конференції до Святої Софії Київської, яку провели доктори історичних наук Нікітенко Надія Миколаївна та Корнієнко Вячеслав Васильович.


Після завершення екскурсій учасники конференції ділилися добрими враженнями отриманими впродовж двох днів роботи Міжнародного наукового заходу проведеного в Київській православній богословській академії.


Прот. Віталій Клос,
доктор церковно-історичних наук, професор

За матеріалами - "Церква.info" 

Розклад богослужінь:


Вечірнє богослужіння

– 17:00;

вівторок - Вечірня з акафістом до Пресвятої Богородиці ради Її чудотворного образу «Всецариця»;

четвер – Вечірня з акафістом до свт. Миколая Чудотворця (перед його святими мощами);

Божественна Літургія – 9:00.

Храм відчинений з 8:00 до 19:00.
Обідня перерва 3 13-00 до 14-00



Зібрано громадою для Української Армії:


100230 грн.


Церковний календар

28 березня. Четвер


Прп. Іларiона Нового, iгум. Пелiкiтського

Прмч. Євстратiя Печерського,­ в Ближнiх печерах

Прп. Іларiона Нового, iгум. Пелiкiтського (бл. 754). Прп. Стефана Чудо­творця, спов., iгум. Триглiйського (бл. 815). Прмч. Євстратiя Печерського,­ в Ближнiх печерах (1097). Прп. Іларiона Псковоєзерського (1476). Мчч. Іони, Варахисiя та iн. з ними (бл. 330). Мч. Бояна, кн. Болгарського (830).

детальніше...

29 березня. П'ятниця


Мчч. Марка, єп. Арефусiйського, Кирила, диякона, та iнших багатьох

Прпп. Марка (ХV) i Іони (1480) Псково-Печерських.

Мчч. Марка, єп. Арефусiйського, Кирила, диякона, та iнших багатьох (бл. 364). Прп. Іоана, пустельника (ІV). Свт. Євстафiя, спов., єп. Вифинiйського (ІХ). Прпп. Марка (ХV) i Іони (1480) Псково-Печерських.

детальніше...

Парафіяльна школа

Публікації

Вітальне слово протоієреєві Сергію Петленку, з нагоди 60-річчя від дня народження

Всечесний отче! Мало хто із нас до кінця розуміє своє покликання і служіння. Тільки Богу відомо наскільки кожного хрест його служіння є тяжким і тернистим. Стоячи перед Вами у цей світлий день ми радіємо, що саме Ви несете цей хрест настоятеля нашої громади, - наголосив о. Григорій у своєму вітальному слові.

Коли біль не минає...

Роздуми-реквієм протоієрея Григорія Фої біля домовини отця Валерія Семанцо...

Пауза на карантин, як шлях до перегляду життєвих цінностей

Події в світі під час епідемії, як привід до роздумів про життя людини...

Наше видання


брошура


Підготовка до Святих Таїнств Сповіді та Причастя