Архів парафії

Збудуємо храм разом!

Вклади свою цеглину в новий храм Божий !


цеглина іменна





                                                    Наш банер 


                                                  


Рекомендуємо


лого


Наш телеграм канал.

https://t.me/Hram77

Ікони з дерева

Підписка на новини

Введіть адресу Вашої поштової скриньки


Відписатися

Підготовчі тижні до Великого посту

Підготовчі тижні до Великого посту

Великий піст є особливим періодом для глибокої молитви і покаяння, коли кожен з нас повинен випросити у Господа прощення своїх гріхів (через сповідь) і достойно причаститися святих Таїн Христових, згідно з заповідю Христовою (Ін. 6, 53-56). Великий піст є найважливішим і найдавнішим з усіх багатоденних постів. Він нагадує нам про сорокаденний піст Спасителя у пустелі; він же вводить нас у Страсну седмицю, а потім до радощів свята над святами – Світлого Христового Воскресіння.


Отже, Великий піст це час підготування до найбільшого свята, свята Святої Пасхи. До цієї великої події ми готуємося духовно і тілесно. Духовна підготовка складається з приділення більше часу молитві, духовному читанню та відстороненню від усього гріховного. Тілесна підготовка складається з того, що ми вживаємо тільки пісну їжу і не їмо скоромну (тваринного походження). Під час Великого посту усі християни повинні, як мінімум один раз за піст, пройти святі таїнства – Сповіді та Причастя.


Ще у Старому Завіті Господь повелів синам Ізраїлевим щороку давати десятину з усього, що вони придбали, і, роблячи так, вони мали благословення в усіх ділах своїх. Знаючи це, апостоли встановили і для нашої користі десяту частину року, тобто час Великого посту, присвячувати Богові, щоб і ми були благословлені у всіх ділах наших, щорічно очищаючи себе від гріхів своїх, вчинених протягом цілого року. Великий піст має чотири підготовчі тижні.


Тиждень про митаря і фарисея.


Тиждень про митаря і фарисея - перший недільний день, з якого розпочинається приготування християн до початку Великого посту. Фарисей вважав вищим проявом праведності зовнішнє вираження шанування Бога : піст, виконання обрядових законів - і тим самим ростив у своїй душі важкий гріх гордості. Митар же - збирач податків, що зневажається усіма людьми, - усвідомлював свою гріховність і щиро сповідував її перед Богом, не вважаючи за можливе звеличуватися перед ким-небудь або когось засуджувати; тому Господь й іменує його "більше виправданим".


Молитва митаря - "Боже, будь милостивий до мене, грішника!" - прийнята Церквою як загальновживана, актуальна завжди і для кожного з нас.  


У 18 главі євангелиста Луки ми читаємо:"Сказав також до деяких, які упевнені були в собі, що вони праведні, а інших принижували, таку притчу: два чоловіки прийшли до храму помолитися: один фарисей, а другий митар. Фарисей, ставши, молився сам у собі так: Боже! дякую Тобі, що я не такий, як інші люди, грабіжники, кривдники, прелюбники або, як цей митар; пощу двічі на тиждень, даю десяту частину з усього, що придбаю. Митар же, стоячи вдалині, не смів навіть і очей звести на небо; але, ударяючи себе у груди, говорив: Боже! будь милостивий до мене, грішника! Кажу вам, що цей пішов до дому свого виправданий більше, ніж той; бо всякий, хто підносить сам себе, принижений буде, а той, що принижує себе піднесеться"(Лк. 18, 9-14).


Милістю Божою ми дожили цього року до початку піснеспівів Великого посту. Входячи до храму під час Всенічного бдіння, чуємо слова, що співаються Церквою, звернені до нас : "Покаяння відкрий мені двері, Життєдавче …". Це звернення Господь вкладає нам у вуха, розум, серце, щоб схаменулися, зупинилися у своєму бігу по життю і сказали собі: "Куди і навіщо"? Чому немає радості в душі? Чому увесь світ не милий? Чому такий далекий і невидимий Бог? Якісь двері моєї совісті закриті і не дають пробитися слову Божу, і замок на них не відкривається, і немає у нас ключа. Що робити?


Мати Церква вустами євангеліста Луки відповідає нам притчею про митаря і фарисея. Дві людини постали перед Богом і просили у творця спілкування з Ним, шукали втрачений Рай, який був даний першій людині, Адаму.


Молитвам обох Господь слухав, але більше словам митаря, тому що в житті своїй він дійшов до самого дна гріха і духовно відчув, що немає в людині добра, поки Господь не дасть за покаяння дар безцінний любити і прощати, і вважати хоч кого-небудь нижче себе. Стукатимемося у ці двері нашого серця : "Боже! будь милостивий до мене, грішника", і неодмінно замок відкриється і любов Всемилостивого Господа покриє нас.


Тиждень про блудного сина.


Друге підготовче до Великого посту воскресіння іменується Церквою тижнем про блудного сина. Притча про блудного сина, що читається за Літургією цього дня, являє нам образ істинного покаяння грішної людини і милосердя Божа до нього. Син йде з будинку, щоб отримати незалежність і пізнати справжнє життя. В результаті він втрачає маєток і стає бідняком. Усвідомивши свою невдячність, він із страхом повертається у батьківський будинок. Але батько чекає його і вибігає назустріч, щоб обійняти сина якого втратив. Блудний син - це кожен з нас, наділений від Бога своєю "частиною маєтку" - великим даром життя, свободою волі - і що  далеко не завжди вживає ці дари так, як належить, впадає у гріхи і порушує заповіді Божі. Але милостивий Господь, як люблячий батько, чекає нашого покаяння, усвідомлення гріховності нашого життя, бажання "повернутися до батька". І якщо це бажання буде підкріплено справою, то Бог знову приймає нас, як батько з радістю прийняв свого блудного сина.


Тиждень м’ясопусний, про Страшний Суд.


Два останніх підготовчих до Великого посту воскресіння присвячені темам про початок і кінець людства й історії світу в тому вигляді, в якому явлені вони нашому людському досвіду і сприйняттю: це, передостаннє перед постом воскресіння, занурює нашу свідомість в останні події історії людства : друге пришестя на землю Ісуса Христа - судити живих і мертвих. Свята Церква підводить нас духовно до тієї останньої межі, яка відокремить царство історії від Царства Божого, час від вічності.


З понеділка розпочинається " сирна" седмиця - масляниця, на якій церковний устав пропонує утримуватися від вживання м'яса, проте дозволяється вживати молоко, сир, олію і яйця.


"Велика масляниця" - винахід швидше мирський, або навіть язичницький, ніж християнський. Важко собі уявити, щоб, нагадавши нам про Страшний Суд, Церква відразу ж за цим благословила нас на обжерливість, пияцтво і нестримні веселощі. Такого благословення ми і не відшукаємо ні в одному уставі. Навпаки, заборонивши до вживання м'ясні продукти, Церква впритул підводить нас до початку досконалого поста. Для людини, що любить храм Божий, сирна седмиця пронизана роздумами про Страшний суд Христовий. Отже, земні веселощі в ці дні у православних християн стримуються церковною службою, а сама масляниця ніяк не повинна стати періодом обжерливості.


У храмах вже в на цьому тижні починають читати молитву великого східного подвижника IV століття преподобного Єфрема Сирина з поклонами: "Господи і Владико життя мого, дух лінивства, безнадійности, владолюбства і марнослів’я не дай мені! Дух же доброчесности, смиренномудрости, терпіння й любови даруй мені, рабу Твоєму. Так, Господи, Царю, даруй мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословен єси на віки віків. Амінь".


Тиждень сиропусний. Адамове вигнання з раю. Прощена неділя.


У прощену неділю згадується біблійна оповідь про вигнання Адама з раю. Біблія говорить нам, що першою заповіддю, яку Бог дав людині, була беззаперечна слухняність. Покора - цей простий і ясний закон. З покори і упокорювання народжуються усі інші доброчесності, із зарозуміння ж - усі гріховні помисли. Людині не потрібно було ні знати нічого, ні міркувати, оскільки покора є головний обов'язок розумної душі, що визнає свого Творця. Адже людина створена по слову Божому, щоб наслідувати природу Бога. Вона має первинну цінність творіння. Але із-за гріхопадіння внутрішня первинна природа, дана людині, була нею втрачена.


Адамове вигнання... Це і є відправна точка наших земних мандрів у пошуках втраченої домівки - Царства Божа. Причина вигнання Адама - гріх, здійснений прабатьком. Гріх же причина страждань, хвороб, скорботи і самої смерті. Тому боротьба з гріхом - це головний подвиг на шляху до Бога. Остання неділя перед початком Великого посту називається Церквою сиропусним тижнем(оскільки саме сьогодні закінчується споживання молочних продуктів), або прощеною неділею. Цього дня після вечірнього богослужіння у храмах здійснюється особливий чин – чин прощення, коли священнослужителі і парафіяни взаємно просять один у одного пробачення, щоб вступити у Великий піст з чистою душею, примирившись з усіма ближніми. Суть звичаю просити пробачення у кінці масляниці - духовно-моральне очищення через примирення, через взаємне пробачення гріхів.


На жаль, в широко поширених у нас уявленнях про масляницю і особливо в сучасних спробах відтворювати якісь її елементи, враховується тільки розважальна частина цього тижня. Вона дуже цікава і багата як яскравий прояв народної святкової культури. Але саме після бурхливих веселощів останньої перед Великим постом неділі, під час якої як би прощалися з щедрим столом і іншими мирськими радощами, звичай просити пробачення примушував відчути перехід до духовних завдань, до строгих семи тижнів, що тривали до Пасхи, до підвищення моральних вимог до себе.


У цю неділю на Літургії читається біблійне оповідання про Адама і Єву, що знехтували даром свободи і порушили божественну заповідь послуху. Закінчилося блаженне дитинство людства. "Розплющилися очі", як сказано у Біблії, але осліпло серце. До світу увійшов гріх, а через нього прийшла смерть. Втративши первозданну свободу, людина віддала себе у рабство. Рабство гріху, який став мірою відстані від Бога, що збільшується у наші дні, коли зневажається саме поняття закону.


Порятунок від цього рабства приніс Христос - Боголюдина. Цим виконалася обіцянка Божа про пришестя у світ Того, Хто буде переможцем над злом, гріхом і смертю. Він примирив людину з Богом. І, закінчивши Свій подвиг, залишив людині нову обіцянку, уклав з ним Новий Заповіт про друге Своє пришестя у світ "судити живих і мертвих, Його ж Царству не буде кінця". Ось для чого піст. Для того, щоб постійно готуватися до гідного входження в це Царство.


Сьогодні ж читається Євангельське читання, в якому Господь Ісус Христос пояснює зміст молитви "Отче наш" : "Якщо не прощатимете людям те, чим погрішили вони, то і Отець ваш не простить вам того, чим погрішили ви". Прощати і просити вибачення. Це дві найбільші якості, що належать людині. Обоє вимагають напруги віри і волі. Обоє вимагають подвигу любові. І обоє включають "світло розуму", ясність розуму, глибину мудрості.


У прощену неділю Православна Церква дає настанови вірянам відносно правильної поведінки під час Великого посту і закликає парафіян покаятися один перед одним в усіх образах і гріхах, помиритися і пробачити те, що вже накопичилося. При цьому священики самі подають добрий приклад і першими просять у своєї пастви пробачення. З цієї миті віряни повинні строго дотримуватися чистоти тілесної й душевної.



Частини Великого посту. Великий піст ділиться на Чотиридесятницю (перші сорок днів) і на Страсну Седмицю (тиждень перед Великоднем). Між ними знаходиться Лазарева Субота (Вербна Субота) і Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя). Таким чином, Великий піст триває сім тижнів і ділиться на чотири частини:
1. Чотиридесятниця – сорок днів
2. Лазарева суббота – один день
3. Вхід Господній в Єрусалим – один день
4. Страсний тиждень – шість днів

Чотиридесятниця. Чотиридесятниця нагадує нам про 40 днів, які Ісус Христос провів у пустелі, готуючись до проповіді. Тому й ми під час посту готуємося до Великодня і християнського життя взагалі, молитвою і боротьбою з нашою гріховністю. Цей період не траурний і одіяння священиків  в церкві бувають не чорні, а темно-червоного кольору.

Страсна седмиця. Страсна седмиця (тиждень) – це останній тиждень Великого посту. Цей тиждень (точніше шість днів) присвячена спогадам страждань, смерті на хресті і поховання Ісуса Христа. Цей період траурний і тому священство одягає чорні облачення. Всі дні Страсного седмиці називається Великими: Великий понеділок, Великий вівторок і т. д.

Визначення дати Пасхи. Пасха (православна пасхалія) визначається за правилом, яке було встановлено на Першому Вселенському Соборі (325 г), в місті Нікеї. За цим правилом Великдень буває в першу неділю після весняного повного місяця і після іудейського Великодня. Постанови (канони) Вселенських Соборів не можна змінювати. Римська Церква в 1054 році відокремилася від Православної Церкви. З тих часів вони виробили багато змін. Одне з них було введення так званого нового календаря. За Римською Церквою пішли й протестанти. Із за цього у них буває, що юдейська Пасха буває після їх Великодня, що є порушенням постанови Першого Вселенського Собору.

Православні християни і західні дивляться на піст по-різному. Західні християни вважають піст періодом посиленої молитви і жертвою Богові  у вигляді відмови від якоїсь улюбленої звички. Православний піст набагато глибше і ширше. Це час посиленого духовного подвигу, очищення і самовиховання, що суміщаються з тілесним постом.
Молитва святого Єфрема Сиріна. Під час Великого посту, в церкві і вдома, читається покаянна молитва святого Єфрема Сирина: Господи і Владико життя мого, дух лінивства, безнадійности, владолюбства і марнослів'я не дай мені (доземний поклін). Дух же доброчесности, смиренномудрости, терпіння й любови даруй мені, рабу Твоєму (доземний уклін). Так, Господи Царю, даруй мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословен єси на віки віків. Амінь (доземний уклін).
Боже, очисти мене грішного (12 разів з малими (поясними) поклонами і потім знову всю молитву: Господи і Владико життя мого... і один великий поклін в кінці молитви).

Як постувати. Дуже складно скласти один пост для ченців і духовенства, а інший – для мирян, з різними винятками для літніх, хворих, дітей і т. п. Тому у Православній Церкві  дуже мудро  в правилах для посту подається тільки максимум, один і той же піст для усіх. Немає поділу у правилах для монахів, духовенства і мирян. При цьому потрібно пам'ятати що всі ми немічні і що до посту потрібно підходити розумно. Не можна братися за те, що нам не під силу. Тому миряни, у більшості випадків якось собі полегшують піст. Отже, до правил посту потрібно прагнути, але виконання їх залежить від наших зусиль і обставин. Недосвідчені у пості повинні приступати до нього поступово і розсудливо. Дорослі миряни можуть собі полегшити піст, а хворі та діти можуть постити ще більш легким постом. (Згадаймо, як тренуються бігуни, вони ж не відразу пускаються у марафонський біг, а готуються до нього поступово і довго). Отже, під час посту не можна м'ясо, рибу, яйця, молоко і алкогольні напої.

У свята які збігаються з постом, піст стає менш строгим. Наприклад, по суботах і неділях дозволяється пісне масло і вино, а у Лазареву суботу можна ікру, а на Благовіщення і на Вхід Господній в Єрусалим дозволяється риба.

Перші чотири дні Великого посту, а також вся Страсна Седмиця, дуже суворі. Найсуворіший піст у Велику П'ятницю – нічого не можна їсти.
В молитвах говориться «постуйте постом приємним». Це означає, що потрібно влаштувати собі таку програму посту, яка нам буде під силу, тобто духовно приємна.  Але потрібно розраховувати свої сили і не постувати занадто багато або занадто мало. У першому випадку ми можемо впасти у розпач або зневіру, а в іншому –  ми не досягнемо потрібної духовної і тілесної висоти, тобто подвигу. Якщо ми почнемо виконувати правила, які нам не під силу, то ми можемо цим принести багато шкоди і своєму тілу і своїй душі. Теж саме відбувається з бігуном, який взявся за таку дистанцію, яка йому не під силу.


Також ми повинні не забувати слова святителя Василія Великого: «Справжній піст — ухилення від зла, стриманість язика, приборкання у собі гніву,  пристрасті, лихослів'я, брехні, клятвопорушення».




Розклад богослужінь:


Вечірнє богослужіння

– 17:00;

вівторок - Вечірня з акафістом до Пресвятої Богородиці ради Її чудотворного образу «Всецариця»;

четвер – Вечірня з акафістом до свт. Миколая Чудотворця (перед його святими мощами);

Божественна Літургія – 9:00.

Храм відчинений з 8:00 до 19:00.
Обідня перерва 3 13-00 до 14-00



Зібрано громадою для Української Армії:


100230 грн.


Пасхалія

28 квітня. Неділя

Вхід Господній у Єрусалим

05 травня. Неділя

Світле Христове Воскресіння, Пасха

Церковний календар

24 квітня. Середа


Мч. Сави Стратилата

Мч. Валентина

Мч. Сави Стратилата i з ним 70 воїнiв (272). Прп. Сави Печерського, в Ближнiх печерах (ХІІІ). Прп. Олексiя, затворника Печерського, в Ближнiх печерах (ХІІІ). Мчч. Пасикрата i Валентина (228). Мчч. Євсевiя, Неона, Леонтiя, Лонгина та iнших (303). Прп. Фоми, юродивого (546–560). Прп. Єлисавети, чудотворицi (VІ–VІІІ).

Молченської ікони Божої Матері (1405).

детальніше...

25 квітня. Четвер


Царгородської iкони Божої Матерi

Апостола i євангелiста Марка

 Прп. Сильвестра Обнорського

Апостола i євангелiста Марка (63). Прп. Сильвестра Обнорського (1379).

Царгородської iкони Божої Матерi (1071).

детальніше...

Парафіяльна школа

Публікації

Вітальне слово протоієреєві Сергію Петленку, з нагоди 60-річчя від дня народження

Всечесний отче! Мало хто із нас до кінця розуміє своє покликання і служіння. Тільки Богу відомо наскільки кожного хрест його служіння є тяжким і тернистим. Стоячи перед Вами у цей світлий день ми радіємо, що саме Ви несете цей хрест настоятеля нашої громади, - наголосив о. Григорій у своєму вітальному слові.

Коли біль не минає...

Роздуми-реквієм протоієрея Григорія Фої біля домовини отця Валерія Семанцо...

Пауза на карантин, як шлях до перегляду життєвих цінностей

Події в світі під час епідемії, як привід до роздумів про життя людини...

Наше видання


брошура


Підготовка до Святих Таїнств Сповіді та Причастя