Архів парафії

Збудуємо храм разом!

Вклади свою цеглину в новий храм Божий !


цеглина іменна





                                                    Наш банер 


                                                  


Рекомендуємо


лого


Наш телеграм канал.

https://t.me/Hram77

Ікони з дерева

Підписка на новини

Введіть адресу Вашої поштової скриньки


Відписатися

День Святого Духа

День Святого Духа

Наступний день після свята Трійці називається Днем Святого Духа і присвячений прославленню Святого Духа. 


Зішестя Святого Духа на апостолів відзначається Православною Церквою, як одне з найбільших свят, на п`ятдесятий день після Великодня (тому що Дух Святий зійшов на п`ятдесятий день після Воскресіння Ісуса Христа) і тому називається П`ятдесятницею, чи днем Трійці, бо з цього дня відкрилася світові дія усієї Пресвятої Трійці, і люди навчилися поклонятись і прославляти три лиця єдиного Божества: Отця, і Сина, і Святого Духа.


Від дня зішестя Святого Духа віра християнська стала швидко поширюватися, з допомогою Божою: щодня збільшувалася кількість віруючих у Господа Ісуса Христа. Навчені Святим Духом, апостоли сміливо проповідували усім про Ісуса Христа, Сина Божого, про Його страждання за нас і Його Воскресіння з мертвих. Господь допомагав їм великими численними чудесами, які чинили апостоли ім`ям Господа Ісуса Христа.


Спочатку апостоли проповідували в Єрусалимі, а потім розійшлися по різних країнах для проповіді усім народам. Для здійснення таїнств і проповідування вчення християнського апостоли рукопокладали єпископів, пресвітерів (священиків або ієреїв) і дияконів.


Та благодать Святого Духа, яка була явно подана апостолам у вигляді вогненних язиків, тепер подається у нашій святій Православній Церкві невидимо – в її святих таїнствах, через наступників апостолів – пастирів Церкви – єпископів і священиків (Діян. 2; 1–47; 23). 


Цього дня святкову Божественну літургію відслужив клірик Свято-Введенського храму протоієрей Григорій Фоя.


Наприкінці літургії протоієрей Григорій Фоя воголосив проповідь на тему свята. У пастирському слові отець Григорій розкрив вчення Церкви про Святого Духа. Зокрема він пояснив, що у Символі віри ми сповідуємо нашу віру «Віруємо… в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця походить, що йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, Який говорив через пророків». Святий Дух – є Третя Особа Святої Трійці та є істинний Бог, як Бог Отець і Бог Син. Дух Святий превічно сходить від Отця і цим відрізняється від інших Осіб Пресвятої Трійці. Сам Господь наш це засвідчив словами: «Я ублагаю Отця, і дасть вам іншого Утішителя... Духа Істини... Утішитель же — Дух Святий, Якого пошле Отець в ім`я Моє, навчить вас всього, що Я говорив вам» (Ін. 14, 16, 17, 26). І ось Сам Господь наш Ісус Христос перед Своїм вознесінням на небо, дав обітницю апостолам, що на них зійде Святий Дух і дав їм настанову:  «…йдіть, навчайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа» (Мф.28,19). Господь сповіщав волю Свою людям через пророків, а також через них говорив Дух Святий (1 Петр. 1, 11). Той же Дух Святий зійшов на апостолів у виді вогненних язиків у 50-й день після Воскресіння Христового: «І з`явились язики поділені, немов би вогненні і на кожному з них по одному осів. Всі ж вони сповнились Духа Святого й почали говорити іншими мовами, як їм Дух промовляти давав» (Діян. 2, 2-4). Після цього сходження Святий Дух керував апостолами у поширенні євангельських істин по усій землі.


Дари Святого Духа були послані усій Церкві, перш за усе апостолам, а через них і усім віруючим. Дух Святий один, але дари Його різні. Дари Духа Святого численні, а головніші з них такі: дар мудрості, дар учительства, дар пророцтва, дар пізнання, дар служіння, дар пастирства і дар любові.


Проте цим коротким переліком не обмежуються дари Святого Духа, бо Дух один, а дари різні (1Кор. 12,4). Вони досить різноманітні, як різноманітні й плоди Духа. «Плоди Духа, – говорить святий апостол Павло, – є у всякiй добротi, праведностi та iстинi (Єф. 5,9). Плодами діяльності в людині Святого Духа є, за словами того ж апостола, «любов, радiсть, мир, довготерпiння, доброта, милосердя, вiра, лагiд­нiсть, стриманiсть» (Гал. 5,22-23).


Цього року саме на день Святого Духа припала річниця рукоположення (з гр. хіротонія) у сан священика клірика Свято-Введенського храму протоієрея Григорія Фої. 12 років тому у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі м. Києва, ректором КДА і С єпископом Переяслав-Хмельницьким Димитрієм (Рудюком) – (нині митрополит Львівський і Сокальський), отець Григорій був висвячений на священика. Саме цього дня на отця Григорія зійшла благодать Духа Святого, а також були дані особливі дари Святого Духа, для звершення пастирського служіння.


Після богослужіння, від імені усієї громади, настоятель Свято-Введенського храму протоієрей Сергій Петленко привітав отця Григорія з днем священицької хіротонії. Вітаючи отця Григорія у цей святковий день, отець настоятель сказав наступне: «Господь поставив вас на це високе пастирське служіння і доручив у столичному храмі виконувати свої обов’язки на ниві Христовій. Для священичого служіння термін у 12 років невеликий, але навіть за цей невеликий період свого служіння Богу і людям ви встигли заслужити любов і повагу серед наших парафіян, старанно виконуючи свої послухи. Ви допомагаєте окормляти паству нашої парафії, укріплюючи віруючих у благочестивому житті за заповідями Божими. Бажаю вам міцного здоров’я, тілесних і духовних сил, терпіння і допомоги Божої на благо Святої Церкви».


Після привітання отець Сергій на знак пошани й любові подарував отцю Григорію квіти та просфору, яка є символом молитовної подяки.


У відповідь, отець Григорій подякував отцю настоятелю за його теплі привітання та батьківські турботи й молитви, а також висловив побажання, щоб і надалі разом спільними зусиллями працювати у винограднику Божому та розбудовувати парафіяльний церковний комплекс.


Парафіяльний церковний хор теж привітав отця Григорія з святом, заспівавши йому многоліття. 


На многії та благії літа!


Розклад богослужінь:


Вечірнє богослужіння

– 17:00;

вівторок - Вечірня з акафістом до Пресвятої Богородиці ради Її чудотворного образу «Всецариця»;

четвер – Вечірня з акафістом до свт. Миколая Чудотворця (перед його святими мощами);

Божественна Літургія – 9:00.

Храм відчинений з 8:00 до 19:00.
Обідня перерва 3 13-00 до 14-00



Зібрано громадою для Української Армії:


100230 грн.


Церковний календар

28 березня. Четвер


Прп. Іларiона Нового, iгум. Пелiкiтського

Прмч. Євстратiя Печерського,­ в Ближнiх печерах

Прп. Іларiона Нового, iгум. Пелiкiтського (бл. 754). Прп. Стефана Чудо­творця, спов., iгум. Триглiйського (бл. 815). Прмч. Євстратiя Печерського,­ в Ближнiх печерах (1097). Прп. Іларiона Псковоєзерського (1476). Мчч. Іони, Варахисiя та iн. з ними (бл. 330). Мч. Бояна, кн. Болгарського (830).

детальніше...

29 березня. П'ятниця


Мчч. Марка, єп. Арефусiйського, Кирила, диякона, та iнших багатьох

Прпп. Марка (ХV) i Іони (1480) Псково-Печерських.

Мчч. Марка, єп. Арефусiйського, Кирила, диякона, та iнших багатьох (бл. 364). Прп. Іоана, пустельника (ІV). Свт. Євстафiя, спов., єп. Вифинiйського (ІХ). Прпп. Марка (ХV) i Іони (1480) Псково-Печерських.

детальніше...

Парафіяльна школа

Публікації

Вітальне слово протоієреєві Сергію Петленку, з нагоди 60-річчя від дня народження

Всечесний отче! Мало хто із нас до кінця розуміє своє покликання і служіння. Тільки Богу відомо наскільки кожного хрест його служіння є тяжким і тернистим. Стоячи перед Вами у цей світлий день ми радіємо, що саме Ви несете цей хрест настоятеля нашої громади, - наголосив о. Григорій у своєму вітальному слові.

Коли біль не минає...

Роздуми-реквієм протоієрея Григорія Фої біля домовини отця Валерія Семанцо...

Пауза на карантин, як шлях до перегляду життєвих цінностей

Події в світі під час епідемії, як привід до роздумів про життя людини...

Наше видання


брошура


Підготовка до Святих Таїнств Сповіді та Причастя