Архів парафії

Збудуємо храм разом!

Вклади свою цеглину в новий храм Божий !


цеглина іменна





                                                    Наш банер 


                                                  


Рекомендуємо


лого


Наш телеграм канал.

https://t.me/Hram77

Ікони з дерева

Підписка на новини

Введіть адресу Вашої поштової скриньки


Відписатися

Про Різдвяний піст.

Про Різдвяний піст.

Почуття благоговіння перед таємницею Різдва Спасителя у Вифлеємі змушує християнина задуматися про те, як гідно себе підготувати до цього великого свята. У молитовному житті Церкви таємниця втілення дорівнює таємниці воскресіння з мертвих, а церковний календар вказує межі і зміст Різдвяного Посту, що нагадує смисл Великого Посту.


Сьогодні ми з Божою допомогою, будемо роздумувати про Різдвяний піст, більше знаний нам як Пилипівка. З давніх часів свято Христового Різдва, ставилося на рівні зі святом Пасхи. Тому церковний устав дивиться на Різдво Христове, як на другу Пасху, і так як вірні приготовлялися до Пасхи постом і молитвою, так і Різдвяний піст стає для вірних часом приготування до приходу Спасителя. Симеон Солунський каже: “Цей 40-денний піст є подібний до посту Мойсея, що постив 40 днів і ночей та прийняв таблиці Божих Заповідей. Постімося і ми 40 днів і приймемо живе Слово Боже воплочене від Діви і причастимося Його Тіла”.


Різдвяний піст - зимовий піст, він є для нас освяченням останньої частини року таємничим оновленням духовного єднання з Богом і приготуванням до святкування Різдва Христового.


Лев Великий пише: "Саме зберігання утримання відображене чотирма порами, щоб протягом року ми пізнали, що невпинно маємо потребу в очищенні і що при розсіянні життя завжди треба намагатися нам постом і милостинею винищувати гріх, який примножується тлінністю плоті і нечистотою побажань".


За словами Льва Великого, Різдвяний піст є жертва Богові за зібрані плоди.


"Як Господь ущедрив нас плодами землі, - пише святитель, - так і ми під час цього посту повинні бути щедрими до бідних".


Святий Різдвяний піст починається в нашій церкві 15 листопада, на другий день після дня пам’яті св. ап. Пилипа, тому має іншу назву – Пилипівка. Анастасій Синаїт – антіохійський патріарх у своїм творі “Про Три 40-ці” каже, що цей піст має апостольське походження і описує таке передання про святого апостола Пилипа. Він, зокрема, пише, що “святий Пилип перед своєю мученицькою смертю просив у Бога кари на своїх мучителів. Зате йому було об’явлено, що він за покуту 40 днів по своїй смерті не зможе увійти до раю. Тому святий Пилип просив інших апостолів, щоб за нього постили через 40 днів, а Апостоли всім вірним поручили 40-денний піст”.


“Ось піст, що Я обрав: зніми кайдани неправди, розв’яжи пута ярма, і пригноблених відпусти на волю, і розірви усяке ярмо;  розділи з голодним хліб твій, і подорожніх бідних уведи у дім; коли побачиш нагого, вдягни його, і від єдинокровного твого не ховайся.” (Іс. 58, 6-7).


Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти явленого у світ Сина Божого і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню.


Розклад богослужінь:


Вечірнє богослужіння

– 17:00;

вівторок - Вечірня з акафістом до Пресвятої Богородиці ради Її чудотворного образу «Всецариця»;

четвер – Вечірня з акафістом до свт. Миколая Чудотворця (перед його святими мощами);

Божественна Літургія – 9:00.

Храм відчинений з 8:00 до 19:00.
Обідня перерва 3 13-00 до 14-00



Зібрано громадою для Української Армії:


100230 грн.


Пасхалія

05 травня. Неділя

Світле Христове Воскресіння, Пасха

Церковний календар

03 травня. П'ятниця


Ікони Божої Матерi - Печерська

Прп. Феодосiя, iгум. Києво-Печерського

Прп. Петра, чудотворця, єп. Аргоського

Прп. Феодосiя, iгум. Києво-Печерського (1074). Мчч. Тимофiя i Маври (бл. 286).  Прп. Петра, чудотворця, єп. Аргоського (Х).

Ікон Божої Матерi: Ус­піння Києво-Печерської, принесеної з Царгорода (1073), Печерської (з предстоящими Антонiєм i Феодосiєм) (1085) та Свенської (1288).

детальніше...

04 травня. Субота


Староруської iкони Божої Матерi

Мц. Пелагеї, дiви Тарсiйської

Мц. Пелагеї, дiви Тарсiйської (бл. 290). Прпп. Микити, Кирила, Никифора, Климента та Ісакiя, братiв Алфанових (Сокольницьких) у Новгородi (ХІV–ХV). Сщмч. Еразма, єп. Формійського (303). Сщмч. Альвіана, єп. Анейського та учнiв його (304). Сщмч. Сильвана, єп. Газького, i з ним 40 мученикiв (311).

Староруської iкони Божої Матерi (1570).

детальніше...

Парафіяльна школа

Публікації

Вітальне слово протоієреєві Сергію Петленку, з нагоди 60-річчя від дня народження

Всечесний отче! Мало хто із нас до кінця розуміє своє покликання і служіння. Тільки Богу відомо наскільки кожного хрест його служіння є тяжким і тернистим. Стоячи перед Вами у цей світлий день ми радіємо, що саме Ви несете цей хрест настоятеля нашої громади, - наголосив о. Григорій у своєму вітальному слові.

Коли біль не минає...

Роздуми-реквієм протоієрея Григорія Фої біля домовини отця Валерія Семанцо...

Пауза на карантин, як шлях до перегляду життєвих цінностей

Події в світі під час епідемії, як привід до роздумів про життя людини...

Наше видання


брошура


Підготовка до Святих Таїнств Сповіді та Причастя