Архів парафії

Збудуємо храм разом!

Вклади свою цеглину в новий храм Божий !


цеглина іменна





                                                    Наш банер 


                                                  


Рекомендуємо


лого


Наш телеграм канал.

https://t.me/Hram77

Ікони з дерева

Підписка на новини

Введіть адресу Вашої поштової скриньки


Відписатися

Головна - Публікації - Туринська плащаниця – факти та легенди (частина 1)

Туринська плащаниця – факти та легенди (частина 1)

Ми знаємо, що на святій плащаниці таємничий вигляд розіп'ятої людини — просто приголомшливе явище. Це знак, до якого ми можемо звернутися, щоб оживити наші міркування про страсті і смерть нашого Господа Ісуса Христа. У цьому знаку ми можемо шукати натхнення, щоб побачити в розіп'ятій людині не тільки нашого Господа Ісуса Христа, в якого ми віруємо, якого любимо і якому поклоняємося, але і всіх розп'ятих братів, з якими ми зв'язані євангельським милосердям і в яких ми повинні і можемо любити нашого Спасителя.


Приголомшливий вигляд савана може стати портретом кожної людини, що з вірою переживає свої особисті муки, не уникаючи болю, але возз'єднуючи його з іскрою надії і силою перемін, що хрест жертвує для життя. Чоловік з савана є нагий. Але це Той, Хто не мав ані крихти зарозумілості, пихи, зухвалості. Він вражає нас святістю Свого болю і величчю світу, змушуючи нас стати кращими. Цей лик проникає в нас і веде за собою!


Це знівечене катуваннями тіло, — яке вирвалося з безодні приниження, Господь Бог покриває блиском і вражаючою уяву величчю. А його шляхетний лик домагається поклоніння, можливо, навіть більшого, ніж любов. Він нагий. Віддав усе для нашої спокути. Мовчить. Але Його рани говорять за Нього. Дивиться на нас із закритими очима з полотна, крізь яке пройшов у визначений день. І залучить нас до Себе, коли ми, у свою чергу, прийдемо до Нього.


Епоху XX століття можна  назвати епохою великих відкриттів. Цей період відзначився великим сплеском наукової думки і наукового дослідження в різних сферах суспільного життя. Полярні екстреми цієї епохи коливалися від абсолютного заперечення метафізичного світу до прихильного і позитивного ставлення до релігії. Однак питання метафізичного сприйняття світу і його духовного начала було предметом обговорень як наукової інтелігенції, так і пересічних громадян.


Одним з дискусійних питань є питання Туринської Плащаниці – поховального полотна Ісуса Христа. Вона стала тим потужним голосом Божим, який, здавалося, з плином віків замовк, а тут заговорив голосно і з такою проникністю, що всі звернули на неї увагу. Зацікавлення долею поховального полотна Господа розквітло букетом легенд і розповідей.


До початку раціоналістичного дослідження доля і історія  плащаниці (поховального полотна) перебувала під спудом вікової невідомості, лише окремі згадки були тими символічними віхами, які ніби в каламутному дзеркалі частково відображали і несли інформацію великої важливості. Зокрема, специфічною особливістю плащаниці є різкий поділ сфер дослідження даної реліквії, а саме: спочатку це був Схід, у наш час – Захід.


Про саван-плащаницю свідчать такі  відомі особистості: св. Бриліон, єпископ Сарагоський (середина VII ст.), св. Амвросій Медіоланський, блаж. Єроним Стридонський, св. Іоан Дамаскин, Євсевій Кесарійський, Євагрій Схоластик (VI ст.).


З  початком науково-технічної революції зокрема з винаходом фотографії, зацікавлення цією реліквією неабияк зросло. Ряд відомих дослідників: Макс Фреї Сульцер, Баїме Боллоне, Самуїл Пеллікорій, Вірджініо Тімоссі та багато інших явили світові плащаницю всебічно.


Таємниця Туринської плащаниці, як і століття тому, є актуальною і в наш час, коли раціональний світ сповнений байдужості до віри Христової. Скрізь утверджується зневір'я, безбожництво, атеїзм. Але для нагадування нам, віруючим, для утвердження тих, хто вагається, і для викриття атеїстів ми вкажемо також на історичні події, які вражають матеріалістичний світ своїми фактами.


Знаменно, що ця велика святиня досліджувалася в час масового зневір'я, хитання умів, заперечення усього святого і духовного. Дивовижно також, що справжність її взялися захищати і доводити люди мало схильні до вшанування, а тим більше до захисту святинь християнства. В цій обставині урок нашому часу: “Бо, хоч Він був і розп'ятий у немочі, але живий силою Божою... Щоб віра ваша утверджувалася не на мудрості людській, а на силі Божій!” (2 Кор. 13,4; 1 Кор. 2, 5. ).


Плащаниця Христова - це не тільки найбільша із святинь усього просвіченого християнством світу, але й особливої сили і значення документ. Тепер він перед нами для того, щоб ми дійсно відчули усю міру страждань за нас Самого Сина Божого і зрозуміли весь жах свого падіння у вірі й вірності і дійсно наблизилися до духовного відродження.


У цьому знаменні Господь ніби знову являє всім нам сказане невіруючому апостолу Фомі: “Прийди, і подивись, і доторкнись; і не будь невіруючим, але віруючим” ( Ін. 20, 27).


Підготутвав Володимир Яцульчак


Церква.info


Розклад богослужінь:


Вечірнє богослужіння

– 17:00;

вівторок - Вечірня з акафістом до Пресвятої Богородиці ради Її чудотворного образу «Всецариця»;

четвер – Вечірня з акафістом до свт. Миколая Чудотворця (перед його святими мощами);

Божественна Літургія – 9:00.

Храм відчинений з 8:00 до 19:00.
Обідня перерва 3 13-00 до 14-00



Зібрано громадою для Української Армії:


100230 грн.


Пасхалія

28 квітня. Неділя

Вхід Господній у Єрусалим

05 травня. Неділя

Світле Христове Воскресіння, Пасха

Церковний календар

26 квітня. П'ятниця


Сщмч. Василія, єп. Амасійського

Свт. Стефана, єп. Великопермського

Сщмч. Василія, єп. Амасійського. Прав. Глафiри, дiви (322). Прп. Іоаникiя Дiвиченського (ХІІІ, Серб.). Свт. Стефана, єп. Великопермського (1396).

детальніше...

27 квітня. Субота


Ап. і сщмч. Симеона, сродника Господнього

Прп. Стефана, iгум. Печер­сь­кого

Ап. і сщмч. Симеона, сродника Господнього (107). Прп. Стефана, iгум. Печер­сь­кого, єп. Володимиро-Волинського (1094). Прав. Євлогiя, странно­приїмця (ІV).

детальніше...

Парафіяльна школа

Публікації

Вітальне слово протоієреєві Сергію Петленку, з нагоди 60-річчя від дня народження

Всечесний отче! Мало хто із нас до кінця розуміє своє покликання і служіння. Тільки Богу відомо наскільки кожного хрест його служіння є тяжким і тернистим. Стоячи перед Вами у цей світлий день ми радіємо, що саме Ви несете цей хрест настоятеля нашої громади, - наголосив о. Григорій у своєму вітальному слові.

Коли біль не минає...

Роздуми-реквієм протоієрея Григорія Фої біля домовини отця Валерія Семанцо...

Пауза на карантин, як шлях до перегляду життєвих цінностей

Події в світі під час епідемії, як привід до роздумів про життя людини...

Наше видання


брошура


Підготовка до Святих Таїнств Сповіді та Причастя