Архів парафії

Збудуємо храм разом!

Вклади свою цеглину в новий храм Божий !


цеглина іменна





                                                    Наш банер 


                                                  


Рекомендуємо


лого


Наш телеграм канал.

https://t.me/Hram77

Ікони з дерева

Підписка на новини

Введіть адресу Вашої поштової скриньки


Відписатися

Велика п'ятниця.

Страсна П’ятниця, день, в який Господь наш Іісус Христос пройшов через неправедне засудження, приниження, страшні тортури і знущання, Розп’яття та Страждання на Хресті, і, зрештою, через смерть на ньому за кожного з нас.
Події Великої П’ятниці
1. Взяття Іісуса під варту.
2. Суд Синедріону.
3. Христос у Пілата.
4. Пілат намагається відпустити Іісуса, але народ вимагає страти.
5. Самогубство Іуди.
6. Знущання над Іісусом.
7. Хресна дорога.
8. Розп’яття на Голгофі.
9. Смерть на Хресті.
10. Зняття з Хреста.
11. Покладення до Гробу.
Зазвичай для вірних це – день ретельного постування, молитви і відвідування Служби Божої, під час якої ввечері відбувається винос Плащаниці. Вона символізує Тіло Спасителя, обноситься навколо Храму та покладається посеред нього – як символ покладання Тіла Іісусова до Гробової печери.

«У ЦЕЙ ДЕНЬ ВИСИТЬ НА ДРЕВІ ТОЙ, ХТО ПОВІСИВ ЗЕМЛЮ НАД БЕЗОДНЕЮ. ВІНЦЕМ ВІД ТЕРНУ ВІНЧАЄТЬСЯ ЦАР АНГЕЛІВ. В УДАВАНУ БАГРЯНИЦЮ ВДЯГАЄТЬСЯ ТОЙ, ХТО ОДЯГАЄ НЕБО ХМАРАМИ. ПРИЙНЯВ УДАР ПО ОБЛИЧЧЮ ТОЙ, ХТО ЗВІЛЬНИВ АДАМА В ЙОРДАНІ. ЦВЯХАМИ БУЛО ПРИКУТО ЖЕНИХА ЦЕРКВИ. СПИСОМ БУЛО ПРОСТРОМЛЕНО СИНА ДІВИ. ПОКЛАНЯЄМОСЬ СТРАЖДАННЯМ ТВОЇМ, ХРИСТЕ. ПОКАЖИ НАМ І СЛАВНЕ ТВОЄ ВОСКРЕСІННЯ…»
Страждання Спасителя розпочались задовго до самого розп’яття: це – і Молитва в Гефсиманському саду в передчутті смерті, коли краплі поту Христового були як краплі крові; це – і злоба юдеїв під час арешту, коли Господа, схопивши, били та плювали Йому в обличчя; зрештою – це бичування Спасителя на суді у Понтія Пілата, коли римські легіонери як нелюди катували Його Тіло…
Сама ж страта на Хресті була однією з найжорстокіших серед усіх, вигаданих людством…
«Отче, прости їм, вони не знають, що коять», — так молився під час Страждань Син Божий.
Біля Хреста Господнього, в невимовному болю знаходилася Божа Мати. Поруч із нею був апостол Іоанн, свідок цих подій.
Господь, вказуючи на свого учня, промовив з Хреста до Богородиці: «Жінко, це син Твій…» Таким чином, відбулося всиновлення всього роду людського Пречистій Богородиці. А до Іоанна Господь сказав: «Це мати твоя!» Після чого апостол взяв Божу Мати до себе і турбувався про Неї решту Її земного життя.
Коли Син Божий вмирав на Хресті, сталося дивовижне затемнення, згадки про яке збереглися в тогочасних істориків та астрономів.
«Боже Мій, Боже Мій, навіщо залишив Ти Мене? – ці слова Спаситель промовляв на Хресті, відчуваючи жах Богооставленості, яку долав Своєю Хресною смертю. Після третьої години дня, промовивши «Звершилося!», Христос помер.
Як розповідає Євангеліє, тієї миті земля затрусилася, і завіса храму єрусалимського розідралася надвоє, символізуючи припинення ветхого заповіту.
За наказом, щоб переконатися в смерті Іісусовій, воїн простромив списом Його серце, і з рани витекли кров та вода.
Тіло Господа було поховано в печері, вхід до якої, за наполяганням юдейських священиків, був запечатаний, а біля нього виставлено римську варту.
Про події, які згадує Церква в ці дні, дивіться дивовижний фільм — «П’яте Євангеліє. Таємниця Туринської плащаниці».
…Як не приймали і не приймають Христа, так не приймають Його святу Плащаницю, що чітко свідчить про страждання та Воскресіння Господа. Одні, побачивши і вивчивши її, приймають віру, а інші вигадують всілякі неправдиві пояснення, тільки щоб виправдати своє неприйняття Христа.
Автори вирішили розповісти про Туринську плащаницю як про найбільшу християнську святиню. Адже Плащаниця — це прямий свідок Воскресіння Господа нашого Іісуса Христа.
Відтворюючі у власному серці події Хресної Жертви Сина Божого за кожного з нас, не забуваймо про благорозумного розбійника – того самого, який, на відміну від інших, усвідомив власну гріховність та зрозумів, що перед ним – насправді Господь і Месія.
Пам’ятаймо, що саме цей розбійник став першою людиною, яка увійшла у Рай, але перед тим цей розбійник щиросердно покаявся та сповідував Христа Богом.
Тож нехай кожен із нас в цей Страшний і Величний день вимовляє в серці його слова: «Пом’яни мене, Господи, у Царствії Твоєму…»

Розклад богослужінь:


Вечірнє богослужіння

– 17:00;

вівторок - Вечірня з акафістом до Пресвятої Богородиці ради Її чудотворного образу «Всецариця»;

четвер – Вечірня з акафістом до свт. Миколая Чудотворця (перед його святими мощами);

Божественна Літургія – 9:00.

Храм відчинений з 8:00 до 19:00.
Обідня перерва 3 13-00 до 14-00



Зібрано громадою для Української Армії:


100230 грн.


Пасхалія

05 травня. Неділя

Світле Христове Воскресіння, Пасха

Церковний календар

02 травня. Четвер


Свт. Афанасiя Великого

блгвв. князiв страстотерпців Бориса i Глiба

Свт. Афанасiя, патр. Царгородського

Свт. Афанасiя Великого, архиєп. Олександрiйського (373). Перенесення мощей блгвв. князiв страстотерпців Бориса i Глiба, у св. хрещеннi Романа i Давида (1072 і 1115). Свт. Афанасiя, патр. Царгородського, Лубенського, чудо­творця (1654). Мчч. Єспера i Зої та чад їх Кириака i Феодула (ІІ). Блгв. i рiвноап. царя Бориса, у св. хрещеннi Михаїла (907), який прийняв хрещення зi своїм народом у ІХ ст. (Болг.).

Муромської (ХІІ) i Белинiцької (ХІІІ) iкон Божої Матерi.

Путивльської iкони Божої Матерi (1635).

детальніше...

03 травня. П'ятниця


Ікони Божої Матерi - Печерська

Прп. Феодосiя, iгум. Києво-Печерського

Прп. Петра, чудотворця, єп. Аргоського

Прп. Феодосiя, iгум. Києво-Печерського (1074). Мчч. Тимофiя i Маври (бл. 286).  Прп. Петра, чудотворця, єп. Аргоського (Х).

Ікон Божої Матерi: Ус­піння Києво-Печерської, принесеної з Царгорода (1073), Печерської (з предстоящими Антонiєм i Феодосiєм) (1085) та Свенської (1288).

детальніше...

Парафіяльна школа

Публікації

Вітальне слово протоієреєві Сергію Петленку, з нагоди 60-річчя від дня народження

Всечесний отче! Мало хто із нас до кінця розуміє своє покликання і служіння. Тільки Богу відомо наскільки кожного хрест його служіння є тяжким і тернистим. Стоячи перед Вами у цей світлий день ми радіємо, що саме Ви несете цей хрест настоятеля нашої громади, - наголосив о. Григорій у своєму вітальному слові.

Коли біль не минає...

Роздуми-реквієм протоієрея Григорія Фої біля домовини отця Валерія Семанцо...

Пауза на карантин, як шлях до перегляду життєвих цінностей

Події в світі під час епідемії, як привід до роздумів про життя людини...

Наше видання


брошура


Підготовка до Святих Таїнств Сповіді та Причастя