Архів парафії

Збудуємо храм разом!

Вклади свою цеглину в новий храм Божий !


цеглина іменна





                                                    Наш банер 


                                                  


Рекомендуємо


лого


Наш телеграм канал.

https://t.me/Hram77

Ікони з дерева

Підписка на новини

Введіть адресу Вашої поштової скриньки


Відписатися

Різдво Іоана Предтечі.

Різдво Іоана Предтечі.

Святкування Різдва Іоана Предтечі, пов’язане з відзначенням народження Іоана Хрестителя, праведного служителя та пророка. Святкуючи це свято, ми пам’ятаємо його важливу роль у покликанні до покаяння та наближення Царства Небесного.

З усіх вшанувань святих Церква встановила лише три урочистих святкування, пов’язаних з прославленням народження: Різдво Христове, Різдво Богородиці та нинішнє – Різдво Іоана Предтечі. Святкування це безпосередньо пов’язане з відзначенням Різдва Христового, бо 6 місяців відділяє в церковному календарі ці дві події. Підставою ж для такого зв’язку є свідчення з Євангелія, про що читаємо у святого апостола і євангелиста Луки: коли архангел Гавриїл благовістив Діві Марії воплочення Сина Божого, то сказав: «Ось і Єлисавета, родичка Твоя, і вона зачала сина в старості своїй, і це вже шостий місяць їй, хоча називають її неплідною» (Лк. 1: 36).
Пресвята Діва Марія та мати Предтечі, праведна Єлисавета, були двоюрідними сестрами. Іоан Предтеча народився на шість місяців раніше за Спасителя. Відомо, що поява на світ Іоана Хрестителя стала для його батьків даром Божим, адже в похилому віці за Божим Промислом відбулося зачаття і народження Предтечі.
Зі Священного Писання дізнаємося, що батьками Іоана Хрестителя були священник Захарія та праведна Єлисавета, що жили в стародавньому місті Хевроні, досягли старості, але дітей не мали. Якось праведний Захарія під час богослужіння в Єрусалимському храмі побачив архангела Гавриїла, який звістив, що у Захарії народиться син, який буде провісником очікуваного Старозавітною Церквою Спасителя – Месії: «Ангел же сказав йому: не бійся, Захаріє, бо почута молитва твоя, і жінка твоя Єлисавета народить тобі сина, і наречеш ім’я йому Іоан; і буде тобі радість і втіха, і багато хто народженню його зрадіє, бо він буде великий перед Господом» (Лк. 1: 13 – 15).
Захарія зніяковів, злякався. Він засумнівався, що на старості можна мати сина і просив знамення. Воно було дано йому, будучи одночасно й покаранням за невіру: Захарія був уражений німотою до виконання слів Архангела. А коли настав час і свята Єлисавета народила сина, всі родичі та друзі раділи разом із нею. «І восьмого дня прийшли обрізати немовля, і хотіли назвати його ім’ям батька його — Захарією. На це мати його сказала: ні, хай буде названий Іоаном. І сказали їй: адже нікого нема в роді твоїм, хто звався б ім’ям тим. І питали знаками в батька його, як би він хотів назвати його. Попросивши дощечку, написав слова: Іоан буде ім’я йому. І дивувались усі. І відразу відкрилися уста його і язик його, і він почав говорити, благословляючи Бога» (Лк. 1: 59 – 64).
Іоана Предтечу в дитинстві теж спіткала доля біженців. Адже, як відомо, після народження Спасителя цар Ірод наказав убити всіх немовлят. Почувши про це, свята Єлисавета, аби врятувати життя малого сина, втекла з ним у пустелю й переховувалась у печері. Святий Захарія залишився в Єрусалимі і звершував своє служіння в храмі. Ірод послав до нього воїнів з наказом відкрити місце перебування немовляти Іоана та його матері. Захарія відмовив, через що його було вбито. Праведна Єлисавета з сином продовжувала жити у пустелі і там померла. Далі Іоан жив сам у пустелі до того часу, як вийшов на проповідь про покаяння і сам сподобився хрестити Господа нашого Ісуса Христа.
Тож сьогодні ми святкуємо не просто народження ще однієї людини, навіть і праведної, угодника Божого – ми прославляємо Іоана Хрестителя як служителя великої тайни нашого спасіння, як пророка, який не лише сучасних йому юдеїв, але все людство закликає: «Покайтеся, наблизилось бо Царство Небесне» (Мф. 3: 2) та «Створіть плоди, достойні покаяння» (Лк. 3:8).

Розклад богослужінь:


Вечірнє богослужіння

– 17:00;

вівторок - Вечірня з акафістом до Пресвятої Богородиці ради Її чудотворного образу «Всецариця»;

четвер – Вечірня з акафістом до свт. Миколая Чудотворця (перед його святими мощами);

Божественна Літургія – 9:00.

Храм відчинений з 8:00 до 19:00.
Обідня перерва 3 13-00 до 14-00



Зібрано громадою для Української Армії:


100230 грн.


Пасхалія

05 травня. Неділя

Світле Христове Воскресіння, Пасха

Церковний календар

30 квітня. Вівторок


Ап. Якова Зеведєєва

свт. Микити, єп. Новгородського

Свт. Ігнатiя Брянчанiнова, єп. Ставропольського

Ап. Якова Зеведєєва (44). Знайдення мощей свт. Микити, єп. Новгородського (1558). Свт. Ігнатiя Брянчанiнова, єп. Ставропольського (1867). Свт. Доната, єп. Єврiї (бл. 387). Знайдення мощей сщмч. Василiя, єп. Амасiйського (ІV). Мч. Максима.

детальніше...

01 травня. Середа


iкона Божої Матерi “Несподiвана Радiсть”,

Сщмч. Макарiя, митр. Київ­ського

Блгв. Тамари, цариці Грузинської

Прор. Єремiї (VІ ст. до Р. Х.). Сщмч. Макарiя, митр. Київ­ського (1497). Прп. Пафнутiя Боровського (1478). Прмчч. Афон­­ських: Єв­фимiя (1814), Ігнатiя (1814) та Акакiя (1816). Прмч. Вати Персянина (ІV). Блгв. Тамари, цариці Грузинської.

Царевококшайської, або Мироносицької (1647), Андроникiвської і званої “Несподiвана Радiсть”, iкон Божої Матерi.

детальніше...

Парафіяльна школа

Публікації

Вітальне слово протоієреєві Сергію Петленку, з нагоди 60-річчя від дня народження

Всечесний отче! Мало хто із нас до кінця розуміє своє покликання і служіння. Тільки Богу відомо наскільки кожного хрест його служіння є тяжким і тернистим. Стоячи перед Вами у цей світлий день ми радіємо, що саме Ви несете цей хрест настоятеля нашої громади, - наголосив о. Григорій у своєму вітальному слові.

Коли біль не минає...

Роздуми-реквієм протоієрея Григорія Фої біля домовини отця Валерія Семанцо...

Пауза на карантин, як шлях до перегляду життєвих цінностей

Події в світі під час епідемії, як привід до роздумів про життя людини...

Наше видання


брошура


Підготовка до Святих Таїнств Сповіді та Причастя